5 gratis apps om naar online radio te luisteren | Belpop Radio

Zo'n 30% van de Belgen luistert regelmatig naar online radio. Dit gebeurt niet alleen via een computer, want steeds meer mensen gebruiken hun smartphone om naar hun favoriete zender te luisteren. Geen wonder, want dankzij de goede connectie en de relatief lage datakosten kan je altijd en overal luisteren naar de zender van je keuze.

Online radio vs. muziekstream

Ook streamingdiensten zoals Spotify en Deezer kennen een forse groei. Toch is het concept zeer verschillend van online radiostations. Waar streamingdiensten computergewijs muziek voorstellen op basis van je voorkeuren, zenden vele online radiostations uit in een radiostudio en wordt de muziek geprogrammeerd door radiomakers van vlees en bloed. In vele gevallen zijn het klassieke FM-zenders die hun audio ook online aanbieden. Soms gaat het om stations die enkel via het internet uitzenden, zoals B-Radio.

Je zou kunnen zeggen dat heel wat (online) radiostations nog een echte ziel bevatten, en dat hoor je in de meeste gevallen ook.

Apps voor iOS, Android en Windows

Om op een makkelijke manier naar online radiozenders te luisteren zijn er tal van apps beschikbaar voor iOS, Android en Windows telefoons. De apps die we hier bespreken zijn gratis te gebruiken. In sommige gevallen is er ook een betalende versie beschikbaar. Deze biedt meer mogelijkheden of is vrij van reclame.

Met onderstaande apps kan je gratis luisteren naar radiostations van over de hele wereld!

Radio Belgium

Deze app van Belgische makelij geeft je een handig overzicht van meer dan 160 Belgische radiozenders, waaronder B-Radio. Je kan meteen zien welk nummer er speelt, je kan de volgorde van de zenders aanpassen of nieuwe zenders toevoegen. De app is beschikbaar voor iPhone en iPad, de Android-versie is op het moment van schrijven nog in opmaak.

TuneIn Radio

Met TuneIn kan je luisteren naar live-uitzendingen en podcasts van over de hele wereld. Je kan onder meer zoeken op basis van muziekgenre, locatie en taal. Door een account aan te maken worden dezelfde voorkeuren gebruikt op je verschillende toestellen. De app zit ook vervat in SONOS-luidsprekersystemen.

VRT Radio Plus

De VRT ontwikkelde haar eigen app waarmee je naar Radio 1, Radio 2, Klara, Studio Brussel en MNM  kan luisteren. Er zijn ook enkele extra zenders beschikbaar zoals Ketnet hits en MNM hits. Het laatste radionieuws, de krantencommentaren en het verkeersoverzicht kan je herbeluisteren, net zoals de meeste radioprogramma's. Omdat B-Radio geen VRT-zender is, kan je deze app niet gebruiken om naar ons te luisteren ;-)

Radio.net

Deze applicatie is van Duitse makelij maar biedt radiozenders aan van over de hele wereld, waaronder B-Radio. Je kan stations aanduiden als favoriet om ze snel terug te vinden. Extra handig is de wekker-functie waarmee je met het geluid van je favoriete zender ontwaakt.

B-Radio

Bovenstaande apps maken het mogelijk om naar verschillende stations te luisteren. Wanneer je echter met één tik op het scherm naar B-Radio wil luisteren, kan je ook de afzonderlijke B-Radio app  installeren. Het logo verschijnt dan tussen al je andere apps en na het openen begint B-Radio meteen te spelen. Makkelijk toch?