Belgische export-artiesten oogsten succes | Belpop Radio

Niet alleen Belgische chocolade, bier en frieten doen het goed in het buitenland. Ook heel wat van onze artiesten weten wereldwijd het publiek te bekoren. In zoverre dat ze meer optreden aan de andere kant van de aardbol dan in eigen land.

Voor een van de meest succesvolle groepen in Vlaanderen lukte het niet. Clouseau deed in de jaren '90 wel een poging om internationaal door te breken. De Engelse versie van Daar Gaat Ze was een mooie poging, maar net zoals met het niet onaardige Live Like Kings braken ze niet door in de anderstalige gebieden van Europa. Voor heel wat andere zangers, zangeressen en bands uit eigen land lukte het wel. Denk maar aan Salvatore Adamo, Jaques Brel,  Rocco Granata en Plastic Bertrand die - zij het meestal niet in het Vlaams - potten wisten te breken over de Belgische grens en ver daarbuiten.

Ook vandaag zijn er Belgische artiesten die in het buitenland hoge toppen scheren. Soms in die mate, dat ze in eigen land minder aan de bak komen. En daarmee uit het oog - en uit het hart - dreigen te verdwijnen… Maar op B-Radio komen ze wel regelmatig aan bod. 

Kate Ryan

Kate Ryan - haar echte naam is Katrien Verbeeck - scoorde haar eerste hit in 2001. Scream For More was de voorloper van de Mylène Farmer-cover Désanchanté, die de poort naar haar succes met Franstalige  covers openzette. In 2006 nam ze voor België al kniezwengelend deel aan Eurosong met Je T'Adore. Het nummer scoorde goed in Polen en andere Europese landen en dat betekende voor de Kempense het begin van een wereldwijde carrière.

Tegenwoordig treedt ze nog wel een op in België, maar van de 10 optredens is er maar eentje in eigen land. Vooral in Spanje, Duitsland, Polen, Letland en Denemarken kunnen ze de volgende maanden genieten van liveoptredens van Kate Ryan. Begin dit jaar schitterde ze zelfs nog op de cover van het Spaanse modeblad Pasarela de Asfalto.

Sioen

Frederik Sioen - gewoon Sioen voor de fans - is afkomstig uit Gent maar vertoeft nu al enkele maanden in het buitenland. En niet zomaar vlak over de grens. De singer-songwriter toert momenteel doorheen Zuid-Korea en Japan. In 2003 begon zijn succes met de single Cruisin', een nummer dat je ook regelmatig op B-Radio hoort voorbijkomen. Na enkele awards en optredens op de grotere podia in eigen land, veroverde hij stilaan Duitsland, Nederland, Zwitserland en Oostenrijk. Daarna ging het verder naar China, waar hij mocht optreden op het stadsfestival van Peking.

Naast het exporteren van muziek, werkt hij ook samen met tal van buitenlandse artiesten en verwerkt hij hun invloeden in zijn muziek. Zijn nieuwste single Strange Days - ook te beluisteren op B-Radio - nam hij op met de Koreaanse Kiwan Sung. Hij schreef het nummer op 22 maart 2016, de dag van de bomaanslagen in Brussel. 

Milow

De naam Jonathan Vandenbroeck zal je niet veel zeggen, maar de naam Milow doet zeker een belletje - of een hele grote klok -  rinkelen. In 2004 stootte hij door naar de finale van Humo's Rock Rally om als tweede te eindigen. De eerste singles volgden al snel en in 2007 en 2008 stond hij op Rock Werchter.  Het succes van de Single Ayo Technology, een cover van 50 Cent, Justin Timberlake en Timbaland, bracht hem onder mee naar Denemarken, Zweden en Zwitserland. Daarna volgden Finland, IJsland en Canada.

In 2009 ging hij op vraag van Peter Van de Veire de uitdaging aan om een optreden te geven op grote diepte. Katie Melua gaf eerder namelijk een optreden op 303 meter onder het zeeniveau. Milow trok naar de Finse Pyhäsalmi-mijn om 1.430 meter diep een akoestisch  een optreden van hoog niveau te brengen. De 50 Finse mijnwerkers waren onder de indruk, en even later stond Ayo Technology ook in Finland op nummer 1.

In 2012 lag ook Peking aan zijn voeten, na zijn eerste optreden in Azië. De dag van vandaag bulkt zijn tourkalender van de internationale locaties. Hij reist van Zwitserland naar Duitsland, over Italië naar Spanje en via Oostenrijk naar Frankrijk. Op 3 juni treedt hij wel weer op in eigen land, meer bepaald op het Gladiolenfestival in Olen.  Nog geen tickets? Dat is pech want alles is uitverkocht. Maar op 24 juni kan je wel gratis terecht op het ZOKS festival in Nederland om hem aan het werk te zien.

Stromae

Als je Paul Van Haver heet, valt het niet snel voor dat je in de New York Times terecht komt. Maar met de naam Stromae - het woord maestro door de wasmachine gehaald -  is dat al wat makkelijker.  Nadat hij zijn loopbaan als rapper opzij schoof om met Alors En Danse een nieuw elan te geven aan zijn repertoire - en daarmee ook de Belgische muziekscène - nam zijn  populariteit in binnen- en buitenland alleen maar toe. De single was de best verkochte in Nederland, Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland, Bulgarije, Tsjechië, Zwitserland en … in België. De clip van een van zijn volgende singles, Formidable, besloot hij op te nemen met verborgen camera in hartje Brussel. In zogezegde dronken toestand nam hij omstaanders en zelfs de politie bij de neus.

Voor het WK in Brazillië kozen de rode Duivels zijn nummer Ta Fête als het officiële themalied. Met 5 nominaties en 4 awards bij de MIA's in 2014 was hij een van de grote winnaars dat jaar. En onder de naam Mosaert - ook weer dezelfde letters als het woord maestro - startte hij zijn eigen kledinglijn. In 2015 cancelde hij zijn festivaltour omwille van gezondheidsproblemen en sindsdien staan zijn muzikale activiteiten op een laag pitje. 

Born Crain

In 2004 maakte Born Meirlaan zijn debuut in het talentenprogramma Idool. Hij eindigde pas 5de, maar kreeg toch een platencontract aangeboden. Met Fools Rush In en Don't Ever Go - de titelsong van de tv-reeks Aspe - wist hij de Belgische hitparades te bestormen. Bij het ontluikende internationale succes moest hij de artiestennaam Born echter achterwege laten omdat die al in gebruik was door een Nederlandse zanger. Hij koos dan maar voor ReBorn, maar diende ook die keuze even later te herbekijken omwille van zijn succes in Japan. Het voorvoegsel "re" heeft er namelijk een goddelijke bijklank en dat viel niet altijd in even goede aarde. Voortaan zou het Born Crain zijn.

Na zijn Japanse avontuur trok hij voor 6 maanden naar Amerika om het album Born in the USA te maken. Zijn meest recente album Identity verscheen in 2013. Momenteel kan je hem elke zondagavond aan het werk horen als presentator op Q-Music.

Naast dit zestal zijn er nog heel wat artiesten die buiten de Belgische borders bekend geraakt zijn. Denk maar aan Hadise, die in Turkije een grote madam is. Ook Balthazar wist al te bekoren in het buitenland en K's Choice verbleef langere tijd in de USA voor muzikale doeleinden. Pianist Jef Neve trok met zijn piano de wereld rond en zo zijn er nog een pak artiesten die in het buitenland (beter) bekend zijn.

Hoe dan ook, we merken ook aan de statistieken bij B-Radio dat Belgische muziek over de hele wereld gesmaakt wordt. Van Afrika tot in Amerika en van de Himalaya tot in de woestijn.